Aktualności Aktualności

Smardz i jego trujący sobowtór

  • Smardz to grzyb jadalny o stożkowatej, owalnej lub okrągławej główce (wys. 3-10 cm) barwy szarej, białawej bądź ciemnobrązowej z nieregularnymi komorami przypominającymi plaster miodu. Główka wewnątrz jest pusta.
  • Trzon koloru białego lub jasnobrązowego, przybiera kształt cylindryczny, pękaty. W środku trzon jest również pusty.
  • W Polsce grzyby te występują niezwykle rzadko i znajdują się pod ochroną.
  • Związane są z wilgotnym środowiskiem. Rośną w lasach, parkach, na łąkach. Lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych.
  • Smardze są typowo wiosennymi grzybami, ich owocniki pojawiają się w kwietniu i maju, pojedynczo lub w grupach.
  • Słyną na całym świecie z wyjątkowych walorów smakowych. Ma korzenny zapach i smak.
  • W przeciwieństwie do większości grzybów, które są stosunkowo mało wartościowe pod kątem odżywczym, smardze wyróżniają się niezwykle wysokim poziomem witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy. Niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.
  • Początkujący grzybiarze mogą pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą - o niej pisaliśmy tutaj