Aktualności
Tydzień z Puszczą Białowieską już za nami
To był tydzień pełen emocji, każdy dzień wypełniony był ciekawymi spotkaniami w sercu Puszczy Białowieskiej, wykładami na wiele interesujących tematów, warsztatami na których poznaliśmy tajniki survivalu, a także pyszne przepisy na dania z dziczyzny!
Za nami 7 dni i 50 wydarzeń!
Wydarzeniem inaugurującym Tydzień z Puszczą Białowieską był wykład "Odkrycia w Puszczy Białowieskiej" poprowadzony przez prof. Rafała Zapłatę z fundacji HEREDITAS. Po wykładzie na uczestników festiwalu nauki i przyrody czekało leśne kino letnie z zrekonstruowanymi z 1947 i 1963r. filmami Włodzimierza Puchalskiego.
Były też spacery z leśnikami, wyjścia do lasu na rykowisko śladami misterium jesiennej przyrody oraz wykład "Drogi i bezdroża ochrony przyrody w Puszczy Białowieskiej" o wartości Puszczy Białowieskiej, historii ochrony przyrody na tym obszarze oraz badaniach naukowych prowadzonych przez Instytut Badawczy Leśnictwa czy też "Historia szkolnictwa leśnego w Białowieży", który poprowadziła Anna Kulbacka - Dyrektor Technikum Leśnego w Białowieży.
W poszukiwaniu najsmaczniejszych, jadalnych grzybów wybraliśmy się z grzyboznawcą z Politechniki Białostockiej.
Na klimatycznych ogniskach posłuchaliśmy ciekawostek o myślistwie, ptakach i pszczelarstwie. Po zajęciach z survivalu z Sewerynem Kubickim z Dolnośląskiego Stowarzyszenia Przyrodniczo-Historyczne SILVA, wiemy, jak przygotować się na wycieczkę do lasu, aby być gotowym na każdą niespodziewaną sytuację.
A co ugotowaliśmy na warsztatach kulinarnych? Same pyszności! Medaliony z sarny z sosem z porzeczki, pierogi, krupnik z pulpetami z dziczyzny oraz gulasz z jelenia w sosie jałowcowym.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom Festiwalu nauki i przyrody „Bądź, nie odPUSZCZAj” za liczny udział w wydarzeniach przygotowanych przez puszczańskich leśników, dociekliwość, wszystkie pytania na temat fascynującego świata przyrody i lasu, które nam zadaliście oraz za pozytywną energię, którą nas obdarzyliście!
Do zobaczenia w Puszczy Białowieskiej!