Asset Publisher
Jak na kurki to tylko do Puszczy
W Puszczy Białowieskiej zaczyna się grzybowy sezon. Jest ciepło a przy tym dość wilgotno dla grzybów idealne warunki. Grzybiarze znajdują już pierwsze okazy pieprznika jadalnego czyli kurki (regionalnie grzyb ten nazywany jest też liską, lisiczką).
Jest to bardzo pospolity grzyb, jego owocniki wyrastają w różnego typu lasach, na całym obszarze kraju od czerwca do października.
Kurka lubi piaszczyste i kwaśne gleby, rośnie pojedynczo, gromadnie oraz tworzy szeregi.
A skoro sezon grzybowy można uznać za otwarty, warto przypomnieć sobie parę cennych rad dotyczących grzybów.
Leśnicy radzą;
- Najważniejsze jest to, że musimy mieć wiedzę na temat gatunków grzybów jadalnych. Tak, więc grzyby budzące nawet najmniejsze wątpliwości lepiej pozostawić w miejscu, w którym rosną.
- Pamiętajmy również, iż grzyby, mimo że smaczne nie powinny trafić do diety małych dzieci, nawet, jeśli jesteśmy przekonani, że są jadalne.
- Kolejna istotna kwestia to odpowiedni ekwipunek. Podczas wizyty w lesie niezbędne są odpowiednie buty, najlepiej kalosze, ale mogą to być również tenisówki, spodnie (koniecznie włóż długie spodnie i koszulę z długimi rękawami). Na głowę nałóż czapkę z daszkiem lub kapelusz.
- Ponadto grzybiarzowi konieczny jest nożyk do obcinania grzybów i koszyk (pod żadnym pozorem torebka foliowa lub plastykowe wiadro!).
- Warto również zabrać telefon komórkowy, który może okazać się nieoceniony, gdy zgubimy się podczas grzybobrania.
- Nie wolno zbierać grzybów na terenach chronionych: w rezerwatach przyrody (odstępstwem od tego są specjalnie wyznaczone szlaki grzybowe) i w parkach narodowych.
- Nie zbieraj grzybów chronionych i nie niszcz tych trujących. Są w lesie tak samo niezbędne jak i grzyby jadalne.
Przestrzegając wszystkich tych zaleceń wyprawa na grzyby będzie nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do przyrządzenia smakowitej domowej uczty.