Asset Publisher Asset Publisher

Oswoić dziczyznę

Najlepszy sposób na jesienną, deszczową aurę to dobre jedzenie i spotkanie w wybornym towarzystwie. Udowodniły to warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny”, zorganizowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku, w trakcie których razem z charyzmatyczną szefową kuchni, Panią Ewą Bałdyś-Jakuć wybraliśmy się w kulinarną podróż po leśnych, dzikich smakach. Wydarzenie odbyło się 8 grudnia br. w budynku RDLP w Białymstoku.

Pierwsza część spotkania dotyczyła walorów użytkowych i smakowych dziczyzny oraz jej wartości odżywczych. Po tajnikach dziczyzny przeprowadził nas leśniczy z Nadleśnictwa Czarna Białostocka, Pan Jacek Sakowicz. Niecodzienny strój Pana Jacka, należącego do Zakonu Kawalerów Orderu Złotego Jelenia, wzbudził wśród uczestników duże zainteresowanie. Po prelekcji dotyczącej zalet dziczyzny, która w Polsce jest w niemal 90% przeznaczona na eksport, wszyscy uczestnicy warsztatów jednomyślnie stwierdzili, że jest ona w naszym kraju mięsem bardzo niedocenionym.

W odróżnieniu od mięsa hodowlanego, dziczyzna jest mniej tłusta, więc również mniej kaloryczna. Dietetycy polecają mięso z dzika i sarny jako najbogatsze w witaminy i minerały. Dzikie mięso ma zupełnie inny skład chemiczny od tego, które jemy na co dzień. Zawiera więcej magnezu, fosforu, wapnia, witamin B2, B5, B6. Jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Dla wielu osób jedną z najważniejszych rzeczy jest fakt, że jest to mięso wolne od antybiotyków i paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.

Po części teoretycznej, uczestnicy podzieleni zostali na cztery drużyny i przystąpili do wspólnego gotowania. Przez niespełna 4 godziny w warsztatowej kuchni unosiły się cudowne zapachy m.in.: rozmarynu, trawy żubrowej oraz grzybów leśnych. Jedni uczestnicy ocierali łzy podczas siekania cebuli, inni zakasywali rękawy do mielenia mięsa, a jeszcze inni z ogromną cierpliwością lepili pierogi z dziczyzną. Nad poprawnością przygotowania potraw czuwała Pani Ewa Bałdyś-Jakuć, która swoją pasją do gotowania, wyczuciem smaku i pozytywną energią inspirowała i zachęcała wszystkich do częstszego sięgania po naturalne i bardzo zdrowe leśne produkty. Po około 2 godzinach od rozpoczęcia kulinarnych zmagań, uczestnicy doczekali się upragnionego przez wszystkich momentu degustacji. Na pierwszy rzut poszedł gulasz z jelenia w sosie jałowcowym z racuchami ziemniaczanymi i buraczkami w miodzie z rozmarynem.

I jak wrażenia? Gdybym nie wiedziała, że jem mięso z jelenia to z pewnością nie poznałabym, że to dziczyzna. W smaku trudno wyczuć jakąś różnicę, jedynie konsystencja mięsa jest inna- mówi jedna z uczestniczek warsztatów.

Po gulaszu przyszła pora na krupnik z kurkami i pulpetami z dziczyzny. Zupa była bardzo kremowa i aromatyczna. Gdy z misek powoli znikała zupa, część uczestników z niecierpliwością wpatrywała się w garnek z gotującymi się pierogami z dziczyzną i wędzoną słoniną oraz patelnię ze smażącą się cebulką. I to był chyba hit warsztatów, cieszący się największą popularnością.

Relacja z warsztatów kulinarnych w TVP3 Białystok.

Białostockie warsztaty z leśnikami z przyrządzania dziczyzny (Radio Białystok).

Warsztaty "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" zorganizowane przez Lasy Państwowe. Białostoczanie uczyli się przyrządzać potrawy z dziczyzny (Gazeta Współczesna).

Na zakończenie zostały jeszcze medaliony  z sarny w słoninie, z sosem z czarnej porzeczki a do tego kopytka i gotowane warzywa w trawie żubrowej. Jednak to danie, większość uczestników z racji braku wolnej przestrzeni w brzuchu, zabrała ze sobą do domu.

Przyjazna atmosfera, wspólna smakowita konsumpcja oraz rozmowy bez końca, idealnie podsumowują warsztaty kulinarne „Ugotuj sobie święta z dziczyzny”.

Całej 30 uczestników serdecznie dziękujemy za udział w wydarzeniu, za wszystkie miłe słowa, podziękowania i opinie, które na pamiątkę zgromadziliśmy w księdze gości.

Warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny” zorganizowane zostały w ramach promocji projektu „Dobre z lasu”, realizowanego w ramach programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”. Projekt ten powstał w celu promocji zdrowego i świadomego żywienia oraz spożywania większej ilości dobrych jakościowo, naturalnych produktów m.in. pszczelich oraz tych wytwarzanych na bazie dziczyzny.