Aktualności Aktualności

Aromatyczna macierzanka piaskowa

Jej aromat do złudzenia przypomina tymianek, z którym zresztą jest blisko spokrewniona. Można ją więc stosować do przyprawiania potraw, ale przede wszystkim macierzanka pomaga uporać się z wieloma dolegliwościami. Zalety macierzanki docenił także przemysł perfumeryjny.

Tworzy gęste i bardzo zwarte darnie o wysokości 10–30 cm. Po roztarciu pędów wydziela się charakterystyczny, przyjemny zapach.

Kwitnie od czerwca do końca sierpnia, jest owadopylna. Macierzanka jest rośliną miododajną, bardzo licznie odwiedzana przez owady, nawet w zasuszonych bukietach.

Inne nazwy: cząberek, tymianek wąskolistny, dzięcielnica.

Nasiona roznoszone są przez mrówki. Występuje w widnych lasach sosnowych i brzozowych. W miejscach nasłonecznionych pokrywa teren zwartym kobiercem.

Jest wykorzystywana w ziołolecznictwie; napar z ziela używany po jedzeniu działa wiatropędnie, rozluźnia mięśnie układu pokarmowego. Można stosować do płukania gardła, przy paradontozie.

Jest rośliną leczniczą; zawiera olejki eteryczne.

Macierzanka jest dość często uprawiana, szczególnie nadaje się jako roślina zadarniająca oraz do ogródków skalnych.

Dawniej, wraz z żywicą i innymi ziołami wchodziła w skład kadzidła.