Aktualności Aktualności

Nowe pokolenie

Leśnikom z Nadleśnictwa Żednia udało się zaobserwować tegoroczny przychówek w stadzie wolnościowym żubrów.

Okres godowy u żubrów trwa od lipca do września. Ciąża trwa około dziewięciu miesięcy, średnio 264 dni. U samicy żubra jest bardzo trudna do zaobserwowania. Krótko przed porodem samica odchodzi od stada, szukając ustronnego i cichego miejsca, gdzie może urodzić młode.

W stadach wolnościowych najwięcej młodych żubrów rodzi się od maja do lipca. Cielę wstaje już 30 minut po porodzie, a po godzinie próbuje ssać mleko matki. Pokarm roślinny zaczynają jeść po ok. 20 dniach. Okres laktacji  trwa od 6 do 8 miesięcy. Wzrost rogów rozpoczyna się w jesieni pierwszego roku życia. Samice włączają potomstwo do stada zaraz po porodzie. Młode przebywa z matką najczęściej rok, ale może się zdarzyć, że towarzyszy jej przez okres dwóch lat, nawet, gdy urodzi się drugie cielę. Samice rodzą zazwyczaj jedno cielę co dwa lata. Pełny rozwój fizyczny samce osiągają w wieku 8 lat, krowy w wieku 4-5 lat.

Zarówno samice z nowo narodzonymi młodymi, jak i samce w okresie rozrodczym mogą być agresywne w stosunku do człowieka.

Cieszymy się, że żubrom podoba się w Nadleśnictwie Żednia. Poniżej zamieszczamy film z zaobserwowanym tegorocznym przychówkiem.