Aktualności
Oswoić dziczyznę
Najlepszy sposób na jesienną, deszczową aurę to dobre jedzenie i spotkanie w wybornym towarzystwie. Udowodniły to warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny”, zorganizowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku, w trakcie których razem z charyzmatyczną szefową kuchni, Panią Ewą Bałdyś-Jakuć wybraliśmy się w kulinarną podróż po leśnych, dzikich smakach. Wydarzenie odbyło się 8 grudnia br. w budynku RDLP w Białymstoku.
Pierwsza część spotkania dotyczyła walorów użytkowych i smakowych dziczyzny oraz jej wartości odżywczych. Po tajnikach dziczyzny przeprowadził nas leśniczy z Nadleśnictwa Czarna Białostocka, Pan Jacek Sakowicz. Niecodzienny strój Pana Jacka, należącego do Zakonu Kawalerów Orderu Złotego Jelenia, wzbudził wśród uczestników duże zainteresowanie. Po prelekcji dotyczącej zalet dziczyzny, która w Polsce jest w niemal 90% przeznaczona na eksport, wszyscy uczestnicy warsztatów jednomyślnie stwierdzili, że jest ona w naszym kraju mięsem bardzo niedocenionym.
Po części teoretycznej, uczestnicy podzieleni zostali na cztery drużyny i przystąpili do wspólnego gotowania. Przez niespełna 4 godziny w warsztatowej kuchni unosiły się cudowne zapachy m.in.: rozmarynu, trawy żubrowej oraz grzybów leśnych. Jedni uczestnicy ocierali łzy podczas siekania cebuli, inni zakasywali rękawy do mielenia mięsa, a jeszcze inni z ogromną cierpliwością lepili pierogi z dziczyzną. Nad poprawnością przygotowania potraw czuwała Pani Ewa Bałdyś-Jakuć, która swoją pasją do gotowania, wyczuciem smaku i pozytywną energią inspirowała i zachęcała wszystkich do częstszego sięgania po naturalne i bardzo zdrowe leśne produkty. Po około 2 godzinach od rozpoczęcia kulinarnych zmagań, uczestnicy doczekali się upragnionego przez wszystkich momentu degustacji. Na pierwszy rzut poszedł gulasz z jelenia w sosie jałowcowym z racuchami ziemniaczanymi i buraczkami w miodzie z rozmarynem.
I jak wrażenia? Gdybym nie wiedziała, że jem mięso z jelenia to z pewnością nie poznałabym, że to dziczyzna. W smaku trudno wyczuć jakąś różnicę, jedynie konsystencja mięsa jest inna- mówi jedna z uczestniczek warsztatów.
Po gulaszu przyszła pora na krupnik z kurkami i pulpetami z dziczyzny. Zupa była bardzo kremowa i aromatyczna. Gdy z misek powoli znikała zupa, część uczestników z niecierpliwością wpatrywała się w garnek z gotującymi się pierogami z dziczyzną i wędzoną słoniną oraz patelnię ze smażącą się cebulką. I to był chyba hit warsztatów, cieszący się największą popularnością.
Relacja z warsztatów kulinarnych w TVP3 Białystok.
Białostockie warsztaty z leśnikami z przyrządzania dziczyzny (Radio Białystok).
Na zakończenie zostały jeszcze medaliony z sarny w słoninie, z sosem z czarnej porzeczki a do tego kopytka i gotowane warzywa w trawie żubrowej. Jednak to danie, większość uczestników z racji braku wolnej przestrzeni w brzuchu, zabrała ze sobą do domu.
Przyjazna atmosfera, wspólna smakowita konsumpcja oraz rozmowy bez końca, idealnie podsumowują warsztaty kulinarne „Ugotuj sobie święta z dziczyzny”.
Całej 30 uczestników serdecznie dziękujemy za udział w wydarzeniu, za wszystkie miłe słowa, podziękowania i opinie, które na pamiątkę zgromadziliśmy w księdze gości.
Warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny” zorganizowane zostały w ramach promocji projektu „Dobre z lasu”, realizowanego w ramach programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”. Projekt ten powstał w celu promocji zdrowego i świadomego żywienia oraz spożywania większej ilości dobrych jakościowo, naturalnych produktów m.in. pszczelich oraz tych wytwarzanych na bazie dziczyzny.